Bezienswaardigheden Vierlingsbeek

 

Rooms-katholieke kerk
De RK Kerk op Spoorstaat 3a is gebouwd op een wat hoger gelegen plek waar reeds in de vroege middeleeuwen een houten kerkje moet hebben gestaan. Dit houten kerkje zal rond het jaar 1000 vervangen zijn door een stenen gebouw. In het midden van de 15de eeuw werd dit Romaanse kerkje vervangen door een nieuwe (laatgotische) kerk met een 60 meter spitse hoge toren.

Deze kerk is in WO II verwoest, waarna in 1952 de huidige kerk werd gebouwd, een kerk gebouwd volgens de “Bossche School”, geïnspireerd op kerken uit de 5e en 6e eeuw in Noord-Italie, de zogenaamde Basilica. Op de 4 hoeken mythologische dieren, voorstellende de 4 Evangelisten. Aan de voorkant zijn te zien St. Laurentius (met het rooster), de kerkpatroon, St. Anthonius (met het varken), patroon van Groeningen en St. Lucia, patrones van de kerk.

Tegen de muur zijn nog enkele oude grafzerken te zien, ook het oorlogsmonument staat hier. Door een werkgroep van de dorpsraad is dit monument, wat herinnert aan de in WO II gesneuvelden, in ere hersteld.

Naast de kerk staat de zeshoekige toren, de zogenaamde Italiaanse campanile.

Het voormalige gemeentehuis aan de andere kant van het Vrijthof, nu Hotel Concordia, is als tegenhanger gebouwd van de kerk.

Tegenover de kerk staat het huis met de naam “Vrijthof”, in de negentiende eeuw het pension “Brooymans”. Schuin tegenover de kerk staat de oude pastorie.

 

Synagoge

Op Spoorstraat 9 staat een huis met een klokgevel, gebouwd in 1756 en als synagoge gebruikt van 1850 tot 1930. De mooie thorakast van deze synagoge, gemaakt in 1865 werd na de opheffing van de synagoge nog in Oss gebruikt, maar is tegenwoordig te vinden in het Joods Historisch Museum te Amsterdam.

 

Koningskerkje

Op Spoorstraat 17 staat een voormalig protestants kerkje en begraafplaats wat nu ingericht is voor culturele evenementen. Het werd gebouwd in 1843 in de vorm van een zaalkerk en is in 1998 geheel gerestaureerd.

 

Huis ter Maas

Naast het Koningskerkje ligt “ Huis ter Maas” (nr.19) een voormalige Protestantse Pastorie. Dominee Bronkhorst liet er in 1811 een 2e verdieping aanbrengen. Na de tweede wereld oorlog, werd er enige tijd de “HARK” gevestigd en daarna  werd het een Jeugdherberg. Inmiddels is het een particulier woonhuis.

Meer details: klik op deze link

 

Oude maasarm
Aan de Burggraaf, parallel aan de Grotestraat ligt een oude maasarm, vanaf de Burggraaf kun je in de verte de steilrand nog zien.

 

Hoogstam boomgaard
Op dezelfde plaats, aan de andere kant van de Burggraaf ligt een hoogstam boomgaard, die geheel in oude stijl wordt gesnoeid.

 

De Wildeman
Aan de Grotestraat op de kruising met de Burggraaf ligt café met zaal “De Wildeman”. Volgens de historie genoemd naar ‘n spion van Karel de Dikke, die in het toenmalige grensgebied de bevolking met (wilde) feesten en braspartijen voor zich trachtte te winnen, om zodoende een gunstig klimaat te scheppen voor de gebiedsuitbreiding van deze kleinzoon van “Karel de Grote”.

 

Watermolen
Naast Grotestraat 121 bevinden zich de resten van een oude watermolen aan de Molenbeek. Deze molen word reeds in 1446 genoemd en tot 1918 werd de molen bewoond. Het molenrad werkt nog steeds. In 2013 is hier ook een vistrap aangelegd.
Het huis achter de watermolen heet 'de Klef', d.w.z. hoogte of helling aan het water.

 

Joodse begraafplaats
Achter de dierenweide en de parkeerplaats naast Spoorstraat 60a ligt een oude Joodse begraafplaats. Het is één der oudste van Nederland. Ze werd gesticht in 1771 en er bevinden zich 82 grafstenen.
Op deze begraafplaats werden de Joodse inwoners uit het gehele Land van Cuijk bijgezet. De Joodse gemeente van Vierlingsbeek is pas in 1859 opgericht. Van 1850 tot 1930 was hier een synagoge, waarna de Joodse inwoners van Vierlingsbeek bij de Joodse gemeente van Boxmeer werden gevoegd.
De Joodse begraafplaats wordt onderhouden door de gemeente Boxmeer, waar Vierlingsbeek toe behoort. In 1989 werd er een restauratie uitgevoerd. Ook is er een gedenksteen aangebracht ter herdenking van de door de nazi's weggevoerde en vermoorde Joden uit de omstreken.